Hei sinä siinä, tyttö, neiti, rouva! Vihellys tai napsutteluja, joskus on kuultu asiakkaan kutsuvan myös palvelijaa. Nämä ovat varmasti jokaiselle tarjoilijalle tuttuja kutsumanimiä.


Se miten huutoihin työvuorossa reagoit, on ammattitaitoa. Joskus tekisi mieli kääntyä, ja vastata ties vaikka mitä kutsuihin. Aina kuitenkin käännyn asiakasta kohden hymyillen ja kysyn miten voin palvella. Niin pappi, poliisi, lääkäri, tarjoilija tai kuka vain palveluammatissa toimiva ei voi valikoida, ketä palvella hyvin tai kenelle sanoa mitä ajattelee – kaikkia palvellaan ystävällisesti ja asianmukaisesti.


Palveluammattilaisen taidot punnitaan varmasti eniten tilanteissa joissa huomaat , että asiakkaalla on syystä tai toisesta huono päivä ja hän saattaa purkaa sen sinuun. Taito lukea ihmistä tässä tilanteessa on kultaakin kalliimpaa; miten lähestyä ja miten saada asiakkaalle parempi mieli.

Sen voi tehdä esimerkiksi kuuntelemalla hänen huolensa, jos hän niitä haluaa sinulle purkaa. Yllättävän moni haluaa vain jonkun kuuntelevan ja ymmärtävän häntä. Itse olen huomannut, että antamalla positiivista palautetta vaikkapa tyylikkäästä paidasta, kauniista korvakoruista tai ihanasta käsilaukusta asiakas saa muuta ajateltavaa ja tilanteesta tuleekin jo paljon miellyttävämpi kaikille.


Toisinaan tilanteen voi laukaista huumorilla. Pitää vain olla tarkkana siitä, minkälainen huumori tilanteeseen sopii. Valitset minkä tien tahansa, välillä ei edes rautainen ammattitaito tuota tulosta. Ehkä ei kuitenkaan kannata tehdä niin kuin minä tein juuri kun Wandas oli avattu. Sinä päivänä oli hirveä kiire ja paineet näyttää, että pystymme, olivat kovat. Kesken kovan kiireen asiakas tuli ärtyneenä kertomaan, että he ovat odottaneet 20 minuuttia palvelua, joten omassa viisaudessani päätin vastata, että jos on niin kiire niin kannattaa mennä Heseen. Silloin ei ollut ammattitaidosta tietoakaan, jonka myös esimieheni aika painavasti tuolloin minulle ilmoittivat minulle. Onneksi antoivat kuitenkin anteeksi ja sain jatkaa Wandassa. Otin myös opikseni enkä lähetä enää Heseen vaan Mäkkäriin :D.


On tilanne, päivä ja asiakkaan mieliala mikä tahansa, en haluaisi tehdä mitään muuta työtä. Rakastan työtäni niin huonoina kuin hyvinä päivinä.


Maailman parhaiden työkavereiden kanssa nauru raikaa ja meidän salihenkilökuntamme on myös syy siihen, miksi meillä on niin ihana olla töissä ja palvella hyvillä fiiliksillä juuri teitä rakkaat asiakkaat. Meille on myös muodostunut aivan ihana vakituinen asiakaskunta, joista on tullut jo enemmän kavereita kuin asiakkaita. Heidän kanssaan tulee rupateltua ummet ja lammet, kun he tulevat syömään tai poikkeavat lasilliselle. Toivotamme tietysti kaikki uudet asiakkaat enemmän kuin tervetulleeksi meidän suureen perheeseen!


Meillä koko henkilökunta on saanut vähintään kahden vuoden koulutuksen ammattiinsa. Työkokemusta löytyy niin ulkomailta, Kämpistä, Savoysta, hotelleista, baareista kuin pubeistakin, eli kaikentyyppisistä ravintoloista. Meillä kaikilla on omat vahvuutemme ja heikkoutemme, mutta yhdessä meistä tulee Vantaan parhaaksi valitun ravintolan henkilökunta, joka on täydellä sydämellä teitä palvelemassa ja luomassa juuri teille parhaan mahdollisen kokemuksen ja hyvän mielen ravintolakäynnistä.
Asiakkailta tuleekin usein palautetta, että he ovat huomanneet miten hauskaa meillä on yhdessä ja miten viihdymme toistemme seurassa. Se ei myöskään haittaa, että meillä on tosi mahtavat esimiehet, jotka antavat meille jokaiselle tilaisuuden tuoda myös omia kehitysideoita työhömme ja kannustavat meitä ajattelemaan ”outside the box”.
Entä miltä palaute tarjoilijasta tuntuu?


Negatiivinen palaute ei tietenkään tunnu hyvältä, koska silloin tiedämme, ettemme ole onnistuneet asiakastilanteessa. Palaute on kuitenkin erittäin tärkeä asia jokaiselle ravintolalle. Emme voi parantaa palveluamme tai korjata tapahtuneita virheitä, jos emme tiedä asiasta.


Siksi pyydänkin sinulta hyvä asiakas: anna mieluummin palaute aina paikan päällä, kuin että jätät sen tekemättä ja lähdet pettyneenä pois. Meillä on jokaisessa työvuorossa vastaava henkilö, eli jos ruoka ei ole vastannut odotuksia tai kylmä juoma on lämmin, kerro siitä! Silloin pystymme heti reagoimaan ja tekemään asialle jotain. Jos palvelu, ravintolan siisteys, vessanpaperin loppuminen tai mikä vain asia askarruttaa, anna palautetta.
Antamalla palautteen autat meitä työssämme ja löydämme varmasti yhdessä aina parhaan ratkaisun tilanteeseen. Otamme myös erittäin mielellämme positiivista palautetta vastaan, se voi olla työtään kiireessä tekevän asiakaspalvelijan päivän pelastus. Anna siis palaa, oli mielen päällä mitä tahansa!

Hyvää syksyn jatkoa toivottelee
Simone ja koko Wandaksen väki

Hyvä asiakas, anna palaa!

Hei sinä siinä, tyttö, neiti, rouva! Vihellys tai napsutteluja, joskus on kuultu asiakkaan kutsuvan myös palvelijaa. Nämä ovat varmasti jokaiselle tarjoilijalle tuttuja kutsumanimiä. Se miten

Lue lisää »

Täyteläistä syksyä odotellen

Aloitin työt Wandasin keittiömestarina maaliskuussa 2020. Mulla oli isot saappaat täytettävänä sekä todella iso näyttämisen halu niin omistajille, työkavereille kuin asiakkaillekin. En halua korvata ketään,

Lue lisää »

Kata sun pitäis kirjottaa blogi!

Näin mun pomo ilmoitti mulle pari viikkoa sitten. Ja ensimmäisenä mielessä pyörähti Sinkkuelämää-sarjan blogit ja kaiken maailman sometilit… mutta niitä ei varmaan nyt tässä haeta.”Kirjoita

Lue lisää »

Olisiko aika taas nauttia?

Haastavien aikojen keskellä meillä Wandalla usko tulevaan on koko ajan säilynyt. Toimintojen sopeuttamisesta ja kassakriisistäkin huolimatta olemme sinnikkäästi uudistuneet ja kehittäneet tekemisiämme. Nyt on seuraavan

Lue lisää »