Aloitin työt Wandasin keittiömestarina maaliskuussa 2020. Mulla oli isot saappaat täytettävänä sekä todella iso näyttämisen halu niin omistajille, työkavereille kuin asiakkaillekin. En halua korvata ketään, vaan näyttää miten asiat hoituu, kun ohjaksissa on Juulia Vilhelmiina Ruippo ?. Nuorehko, määrätietoinen, sanavalmis, uraansa aloittava nainen Kotkasta!

Jännitti pirusti, sillä tämä oli mun ensimmäinen työpaikka, jossa pääsin keittiömestarin virkaan. Iso kiitos rohkeudesta ja luottamuksesta kuuluu Tonille ja Tomille, jotka uskalsivat ottaa kohdallani riskin ja antoivat uransa aloittajalle tämän mahdollisuuden.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt niin helposti ja vaivattomasti, kuin mitä olisi voinut kuvitella. Heti ensimmäisenä työpäivänä lomautuslappu oli kourassa ja epävarmuus siitä, mitä tulevaisuus toisi tullessaan, sai miettimään kuinkahan tässä käy.

Innovatiivisesti aloimme pohtia, kuinka voisimme, lock downista huolimatta pitää edes jonkinlaista toimintaa yllä, ja kehitimme etälounaat. Onnistuimme ja myös epäonnistuimme, mutta silti virheistä aina opittiin. Haastavista ajoista huolimatta pääsin oppimaan Wandasin tavoille ja opin myös tuntemaan vakioasiakkaiden nimet, ja kasvotkin painuivat muistiin.

Suunnittelin ruuat, tein tilaukset, purin kuormat ja pakkasin lounaita take away -rasioihin maanantaista perjantaihin. Alku oli hyvin yksinäistä puurtamista ja koko ajan painoi tunne, että jotain puuttui. Nimittäin mun upea keittiötiimi. Se mitä tältä työltä halusin, oli juuri oppia olemaan parempi esimies, viedä ruokatuotteita eteenpäin, päästä olemaan luova ja kehittelemään uutta. Urani alku ei siis vastannut ollenkaan rakentamiini vaaleanpunaisiin pilvilinnaunelmiin.

Nyt kun aikaa on kulunut ja eletään syyskuuta 2021, korona on hieman hellittänyt ja aletaan palata enemmän niin sanottuun normaaliin – mitä se nyt sitten ikinä jatkossa onkaan. Muutosta on tapahtunut ja paljon. Lounas uusittiin kokonaan ja päivitettiin sopivaksi tähän päivään. Samoin olen päässyt uudistamaan ruokalistan a la carten puolelta jo kaksi kertaa ja etenkin tästä uusimmasta olen erityisen ylpeä! Se kuvastaa hyvin minun omaa ruokafilosofiaani: yksinkertainen on kaunista ja laadukkaat raaka-aineet kaiken a ja o.

Uuden suunnittelun lisäksi olen saanut keittiön tiimini kokonaisuudessaan takaisin, eikä siinä vielä kaikki, vaan olen saanut siihen vielä lisäystäkin. En voisi olla ylpeämpi ihan jokaisesta, joka minulla on joukkueessani töissä.

Jokainen heistä on vaikeasta ajasta huolimatta ollut kärsivällinen, ja jaksanut joka päivä antaa töissä kaikkensa, oli sitten kiireisempi tai hiljainen päivä. Jokainen on osoittanut suurta ammattitaitoa ja ennen kaikkea ymmärrystä ja joustavuutta. Sen voin vannoa, että tilanne ei ole näin kokemattomalle esimiehelle ollut helppo.

Työ tällä hetkellä vastaa juuri sitä, mitä olen halunnutkin. Olen parhaimmillani silloin kun minulla on ihmisiä ympärilläni, ja päästään tekemään työtä paineen alla. Nautin haasteista, mutta haasteet on mielestäni kaikkein parasta kohdata tiiminä eikä yksin. Uusien työntekijöiden rekrytoiminenkaan ei ole ollut todellakaan helppoa, sillä epävarmuus tulevasta on edelleen läsnä ja monenlaista kysymystä ratkottavana: Kuinka paljon tunteja tarjota, jotta myös entisille riittäisi tarpeeksi? Kuinka monta kokkia laitetaan yhteen vuoroon, jotta se olisi kannattavaa, mutta hommat hoituisivat mallikkaasti ja tehokkaasti? Ennustajan lahjoista olisi hetkittäin tässä ammatissa hyötyä.

Kuulen usein puhuttavan niistä vanhoista hyvistä, koronaa edeltäneistä ajoista, jolloin aukioloaikoja ei rajoitettu ja kaikki asiakaspaikat saatiin täyttää. Lounaalla piti etsiä pöytää, johon istua. Illat olivat niin täynnä, että ilman pöytävarausta ei ollut toivoakaan päästä syömään, ja saunatiloissa oli tilaisuus vähintään kolme kertaa viikossa – ja siihen päälle vielä totta kai tehtiin cateringiä.

Tämä kuulostaa sellaiselta haasteelta, jonka kimppuun toivon seuraavaksi pääseväni. Tahdon päästä näkemään, kokemaan ja johtamaan niin sanottua vanhaa Wandaa, mutta haluan tehdä sen omalla tavallani. Toisin kuin maaliskuussa 2020, jolloin tulevaisuus tuntui epävarmalta ja pelottavalta, niin nyt odotan tulevaa täynnä tarmoa. Minä ja koko keittiötiimi toivomme siis kiireistä ja asiakkaista täyteläistä syksyä. Tervetuloa! <3

Juulia Ruippo
Keittiömestari

Hyvä asiakas, anna palaa!

Hei sinä siinä, tyttö, neiti, rouva! Vihellys tai napsutteluja, joskus on kuultu asiakkaan kutsuvan myös palvelijaa. Nämä ovat varmasti jokaiselle tarjoilijalle tuttuja kutsumanimiä. Se miten

Lue lisää »

Täyteläistä syksyä odotellen

Aloitin työt Wandasin keittiömestarina maaliskuussa 2020. Mulla oli isot saappaat täytettävänä sekä todella iso näyttämisen halu niin omistajille, työkavereille kuin asiakkaillekin. En halua korvata ketään,

Lue lisää »

Kata sun pitäis kirjottaa blogi!

Näin mun pomo ilmoitti mulle pari viikkoa sitten. Ja ensimmäisenä mielessä pyörähti Sinkkuelämää-sarjan blogit ja kaiken maailman sometilit… mutta niitä ei varmaan nyt tässä haeta.”Kirjoita

Lue lisää »

Olisiko aika taas nauttia?

Haastavien aikojen keskellä meillä Wandalla usko tulevaan on koko ajan säilynyt. Toimintojen sopeuttamisesta ja kassakriisistäkin huolimatta olemme sinnikkäästi uudistuneet ja kehittäneet tekemisiämme. Nyt on seuraavan

Lue lisää »