Haastavien aikojen keskellä meillä Wandalla usko tulevaan on koko ajan säilynyt. Toimintojen sopeuttamisesta ja kassakriisistäkin huolimatta olemme sinnikkäästi uudistuneet ja kehittäneet tekemisiämme. Nyt on seuraavan uudistumisen aika.
Uuden ruokalistan luominen kaiken epävarmuuden aikana on tuntunut haastavalta, kun järki käskee pienentämään kuluja ja pelottelee, että ehkä huomenna ravintolamme ei saa olla auki ja henkilöstöä on lomautettava. Järkevä säästäminen ja hävikin minimointi ovat jo pitkään olleet keskiössä.

Korona-aikana monella on ollut paljon aikaa olla kotona, tehdä ruokaa itse ja tilata sitä kotiin. Ruuanlaittotaidot ovat varmasti parantuneet ja vaatimustaso noussut, mikä on hyvä asia. Ainaista kiirettä se ei ole silti näyttänyt vähentävän. Tämä aika on ollut voitto monille pikaruokapaikoille sekä kuljetuspalveluille, jotka repivät suuren osan ravintoloiden katteesta ja veloittavat asiakkaalta vielä kuljetuksen tämän lisäksi. Kampanjat ja ilmaiskuljetukset maksavat niihin osallistuvat ravintolat.
Osa kuljetusyrityksistä on painottanut, että ruuan valmistuminen ravintolassa ei saa kestää yli puolta tuntia, eli kiireessä kuljetuspalveluiden kautta tehdyt tilaukset tulisi laittaa paikalta tulleiden tilausten edelle. Kiireestä ei tosin ravintoloissa ole suuremmin tarvinnut huolehtia viimeisen 18 kuukauden aikana. Itselleni on kertynyt kaksi käyntiä drive-in –kaistalla ja molemmilla kerroilla odotusaika siihen, että ruuat olivat autossa, oli lähes 40 minuuttia. Pikaruualle ja kotitoimituksille on paikkansa, mutta toivon, että ne eivät silti syrjäyttäisi kiireettömiä ja nautinnollisia ravintolakäyntejä kokonaan.

Nyt kun näyttää siltä, että rokotteet antavat mahdollisuuden pelon sijasta jatkaa elämää hieman normaalimmin, uskon, että myös perinteiselle ravintolaelämykselle on jälleen kysyntää ja varsinkin tarvetta. Eikö olisi mahtavaa saada nauttia taas ystävien tai perheen seurasta kaikessa rauhassa, mukavassa miljöössä, herkullisen ruuan ja rennon sekä välittävän palvelun säestäessä? Oikea aika uudelle ruokalistalle on siis nyt.


Huolella suunniteltu elämys
Olen käynyt paljon tutustumassa siihen, millaista tarjontaa muualla on ja minkälaisia makuja ja trendejä on tällä hetkellä valloillaan. Ravintolavieraana tarkkailen aina tietysti sitä, minkälainen palvelu tuntuu oikealta. Minua on ilahduttanut se, että tilanteesta huolimatta ravintolat eivät kuitenkaan ole olleet täysin tyhjiä vaan usein jopa melko täysiä viikonloppuisin. Miellyttävää on ollut myös se, että hyvää ruokaa hyvin tehtynä on nykyään saatavilla useasta paikasta, myös ydinkeskustojen ulkopuolelta.

Nämä vierailukäynnit ovat vain vahvistaneet käsitystä siitä, mitä hyvä ruoka on, millaista palvelun tulee olla ja millaisia niiden pienten asioiden, jotka tekevät ravintolakokemuksesta hyvän, ellei jopa loistavan. Nämä ovat asioita, joissa olemme mielestäni Wandalla onnistuneet ja uskon, että nyt käsillä olevat uudistukset vahvistavat tätä entisestään.
Tulevan ruokalistan suunnitteluun on siis käytetty aikaa ja ajatusta. Kyseinen muutos on varmasti suurin, jonka olemme kerralla ruokalistaamme koskaan tehneet. Kaikki on kuitenkin tehty Wandan hengen ja sielun mukaisesti, omasta ruokafilosofiastamme ammentaen.

Nykyinen keittiömestarimme Juulia on tuonut listaan mahtavasti uutta omaa näkökulmaansa ja hänen jälkensä tulee varmasti näkymään annoksissa läpi listan, niin maun kuin visuaalisuudenkin osalta. Yhteistyö on sujunut erittäin upeasti ja Juulia pääsee toivottavasti vihdoin toteuttamaan sitä, miksi hän alun perin meille tulikin.


Jotain trendejä, jotain klassikoita
Luvassa on klassikoita, kuten tartar Wandan twistillä; Aasian makumaailmaa, jota voi aistia esimerkiksi jättirapupastassa; trendejä pikaruuasta smash burgerin muodossa sekä eurooppalaisia klassisia annoksia, kuten arancini. Pizzoissakin on uusia makuja, muun muassa vaaleaa kastiketta sekä tulista nduja-salamilevitettä. Uutena osana listalla on sharing-ajatus, jossa alku- tai jälkiruokia voi ottaa useamman jaettavaksi pöytäseurueen kesken. Maistelu ja uusien makujen löytäminen on aina antoisaa, ja tällä tavoin yritämme myös tukea tätä ajatusta. Rohkeasti vain kokeilemaan kaikkea uutta! Annosten ulkonäköön tullaan myös kiinnittämään entistä enemmän huomiota, sillä visuaalisuus on iso osa ruokailuelämystä.

Niin ikään juomapuolellekin tulee uusi ja mielenkiintoinen drinkkilista, johon olemme keränneet matkan varrella mukaan tarttuneita makuelämyksiä ja muokanneet niitä omanlaiseksemme. Tässä tarjoilijamme Magnus on ollut vahvana voimana, omalla intohimoisella panoksellaan ja juomatuntemuksellaan. Miltä kuulostaisi vesimeloni sour tai kurkun, passionhedelmän ja jugurttiliköörin muodostama makuharmonia? Alkoholittomien cocktailien määrää on myös lisätty.
Alkuperäinen ajatukseni siitä mitä Wandan tulee olla, pääsi hieman katoamaan koronan pakottamana. Nyt teemme paluun siihen vähintään yhtä vahvoina, kuin mitä olemme aiemmin olleet. Haluan nähdä taas vauhdikasta menoa, iloisen tunnelman, puheen- ja naurunsorinan ja meidät tuottamassa elämyksiä teille.

Olisiko siis taas aika nauttia elämästä, ystävistä ja perheestä kaikessa rauhassa? Tähän tarkoitukseen paras paikka on hyvä paikallinen ravintola. Toivottavasti yhteiskunta aukeaa ja Te, rakkaat asiakkaat, löydätte takaisin meidän palveltavaksemme. Lupaamme tehdä parhaamme, että nautitte joka hetkestä kanssamme!

-Ruoka on parasta paikan päällä

Toni Aalto
Ravintoloitsija
Wanda`s Kitchen & Lounge
Pub Waski

Hyvä asiakas, anna palaa!

Hei sinä siinä, tyttö, neiti, rouva! Vihellys tai napsutteluja, joskus on kuultu asiakkaan kutsuvan myös palvelijaa. Nämä ovat varmasti jokaiselle tarjoilijalle tuttuja kutsumanimiä. Se miten

Lue lisää »

Täyteläistä syksyä odotellen

Aloitin työt Wandasin keittiömestarina maaliskuussa 2020. Mulla oli isot saappaat täytettävänä sekä todella iso näyttämisen halu niin omistajille, työkavereille kuin asiakkaillekin. En halua korvata ketään,

Lue lisää »

Kata sun pitäis kirjottaa blogi!

Näin mun pomo ilmoitti mulle pari viikkoa sitten. Ja ensimmäisenä mielessä pyörähti Sinkkuelämää-sarjan blogit ja kaiken maailman sometilit… mutta niitä ei varmaan nyt tässä haeta.”Kirjoita

Lue lisää »

Olisiko aika taas nauttia?

Haastavien aikojen keskellä meillä Wandalla usko tulevaan on koko ajan säilynyt. Toimintojen sopeuttamisesta ja kassakriisistäkin huolimatta olemme sinnikkäästi uudistuneet ja kehittäneet tekemisiämme. Nyt on seuraavan

Lue lisää »